Ljust Surdegsbröd

 
 
Starta en surdeg.
Dag 1, Blanda 120g Vetemjöl och 120g Vatten. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur. 
Dag 2, Blanda i 60g Vetemjöl och 60g Vatten.
Dag 3, Blanda i 60g Vetemjöl och 60g Vatten. Nu borde den börja komma igång och bubbla, annars kan man hjälpa till och ha i lite honung eller äpple. Om den har kommit igång så förvara den i kylskåp.
Dag 4, Nu är surdegen redo att användas. 


Så här gör du ett surdegsbröd
150g Surdeg
25g Jäst
5dl Vatten (kallt)
13dl Vetemjöl
3tsk Salt
1msk Rapsolja

Rör ihop surdegen med vattnet och jästen. Tillsätt sedan resten utav ingredienserna förutom saltet, som ska i i slutet av knådningen. Knåda till en slät och fin deg. Degen kommer att vara lös, men den ska inte vara kladdig.
Låt den sedan jäsa i 2 timmar. 
Sen häller man ut degen på bordet, försök att arbeta så lite som möjligt med den. Dela den i 3 stora bitar och forma till limpor. Sikta lite mjöl uppepå. Lägg sedan bröden på plåt och låt dom jäsa i ytterligare 1 timme. Snitta sen limporna.
Sätt ugnen på 260grader, sätt också in en form med några dl vatten i. När brödet sätts in i ugnen sänker man temperaturen till 220grader. Grädda i ca 25 minuter. 
 
 

Hello Kitty tårta


Spiderman tårta


Hösttårtor

 
 
 
 

Princesstårta